همانطور که شما هم میدانید وردپرس یک از بهترین و معروفترین سیستمهای مدیریت محتوا برای ساخت وبسایت و وبلاگ است. با این حال، همانند هر نرمافزار دیگری، وبسایتهای وردپرسی برای عملکرد صحیح به پشتیبانی منظم نیاز دارند.
فقط راهاندازی وبسایت با وردپرس کافی نیست. برای اینکه سایت شما امن و سریع باشد، باید به طور مرتب برخی از اقدامات اولیه پشتیبانی را انجام دهید.
ما در طول بیش از 10 سال به بسیاری از کاربران در نگهداری و پشتیبانی وردپرس کمک کردهایم. همچنین سالهاست که خدمات پشتیبانی وردپرس را به مشتریان خود ارائه میدهیم، بنابراین تجربه های فراوانی در این راه کسب کرده ایم تمام مواردی که برای اجرای روان یک وبسایت وردپرسی لازم است را میدانیم.
در این راهنما، شما را با تمام کارهای لازم برای نگهداری وردپرس که باید انجام شود، ابزارهایی که باید استفاده شود، خطاهایی که ممکن است با آن مواجه شوید و موارد دیگر آشنا میکنیم.
پشتیبانی وردپرس چیست؟
پشتیبانی وردپرس فرآیند مستمری است که باعث میشود وبسایت شما به طور روان، امن و بهروز به کار خود ادامه دهد. این فرآیند شامل مجموعهای از کارهایی است که اطمینان میدهد وبسایت شما بدون هیچ مشکلی کار میکند و آن را از تهدیدات بالقوه محافظت میکند.
برخی از این وظایف شامل بهروزرسانی هسته وردپرس، بروزرسانی قالبها و افزونهها، پشتیبانگیری منظم از سایت شما، بهینهسازی سرعت، اطمینان از امنیت با اجرای اسکنهای منظم، نظارت آپتایم و موارد دیگر میشود.
متاسفانه پشتیبانی وردپرس در اغلب بسته های هاستینگ ایرانی وجود ندارد. به همین دلیل باید خودتان از سایت خود نگهداری کنید یا آن را با پرداخت هزینه، برونسپاری کنید.
بدون پشتیبانی صحیح از وبسایت، ممکن است با مشکلات زیادی روبرو شوید. برای مثال، هسته وردپرس، قالبها و افزونههای قدیمی میتوانند حفرههای امنیتی ایجاد کنند که هکرها میتوانند از آنها برای تزریق بدافزار یا سرقت دادهها سوءاستفاده کنند.
به همین ترتیب، اگر از وبسایت خود بهطور منظم پشتیبان تهیه نکنید، در صورت خرابی سرور، تلاش هک یا حذف تصادفی اطلاعات، خطر از دست دادن تمام محتوا و دادههای سایت وجود دارد.
یک پایگاه داده شلوغ، تصاویر بهینهسازی نشده و افزونههای غیرفعال نیز میتوانند سرعت بارگذاری وبسایت شما را به طور قابل توجهی کاهش دهند و منجر به تجربه کاربری ضعیف و احتمالاً رتبهبندی سئو پایینتر شوند.
با این گفتهها، بیایید به برخی از مزایای انجام منظم پشتیبانی وبسایت نگاه کنیم.
چرا پشتیبانی و نگهداری از سایت مهم است؟
اگر پشتیبانی وردپرس بصورت منظم انجام شود، مزایای زیادی برای وبسایت شما به همراه دارد، از جمله:
- امنیت بهبود یافته: با بهروز نگه داشتن هسته وردپرس، قالبها و افزونههای خود، میتوانید آسیبپذیریهای امنیتی را رفع کرده و از وبسایت خود در برابر هکرها محافظت کنید.
- عملکرد بهتر: برخی اقدامات پشتیبانی منظم مانند بهینهسازی تصاویر، پاکسازی پایگاه داده و استفاده از افزونه کش (cache) میتواند سرعت بارگذاری وبسایت شما را به طور قابل توجهی بهبود بخشد. در نتیجه، این امر میتواند منجر به تجربه کاربری بهتر و رتبهبندی بالاتر در گوگل شود.
- آرامش خاطر: دانستن اینکه وبسایت شما بهروز، ایمن است و بهطور منظم پشتیبانگیری میشود، به شما آرامش خاطر میدهد و شما میتوانید با خیال راحت روی ایجاد محتوا و رشد وبسایت خود تمرکز کنید.
- جلوگیری از مشکلات آینده: پشتیبانی مستمر و نگهداری پیشگیرانه از وبسایت شما میتواند از تبدیل شدن مشکلات کوچک به مشکلات بزرگتر در آینده جلوگیری کند.
حالا بیایید به برخی از کارهای مهم پشتیانی که باید برای بهبود عملکرد سایت خود انجام دهید، نگاه کنیم.
مرحله 1 : بهروزرسانی هسته وردپرس، افزونهها و قالبها
یکی از اساسیترین و مهمترین کارهای پشتیبانی وردپرس، اطمینان از بهروز بودن هسته وردپرس، افزونهها و قالبها است. این کار به رفع هرگونه اشکال، آسیبپذیری امنیتی یا مشکلات سازگاری که میتواند باعث ایجاد مشکل شود، کمک میکند.
برای شروع، میتوانید فایلهای هسته وردپرس را بهروزرسانی کنید. هسته وردپرس قلب سایت شما است و شامل تمام فایلهای ضروری برای کارکرد وردپرس میشود. میتوانید آن را با رفتن به بخش پیشخوان » بهروزرسانیها در پنل مدیریت وردپرس بهروزرسانی کنید. مانند تصویر زیر به سادگی، وردپرس را به آخرین نسخه بهروزرسانی کنید.
همانند هسته وردپرس، افزونهها و قالبها نیز برای عملکرد صحیح و ایمن به بهروزرسانیهای منظم نیاز دارند. افزونهها و قالبهای قدیمی نقاط ورود رایجی برای هکرها هستند و بهروزرسانیهای منظم، از سایت شما در برابر این آسیبپذیریها محافظت میکند. میتوانید افزونهها را با رفتن به بخش افزونهها » افزونههای نصبشده و سپس کلیک کردن روی لینک «هم اکنون بهروز نمایید» زیر افزونه بهروزرسانی کنید. مانند تصویر زیر :
به همین ترتیب، میتوانید قالب وردپرس خود را نیز با رفتن به بخش نمایش » پوسته در پنل مدیریت بهروزرسانی کنید. سپس، روی گزینه «هم اکنون بهروزرسانی نمایید» برای قالب مورد نظر کلیک کنید:
نکته: برای صرفهجویی در وقت و بهروزرسانی خودکار افزونهها و قالبها، میتوانید گزینه بهروزرسانی خودکار را فعال نمایید. به این ترتیب، هر زمان که آخرین نسخه افزونه منتشر شد، وردپرس آن را برای شما بهروزرسانی میکند.
بزودی آموزش فعالسازی بروز رسانی خودکار وردپرس را هم برای شما تهیه می کنیم.
مرحله 2 : پشتیبانگیری منظم از وبسایت وردپرسی
کار مهم دیگری که باید به طور منظم انجام دهید، پشتیبانگیری منظم از دیتابیس و فایل های وبسایت است.
پشتیبانگیری در واقع تهیه یک نسخه کپی از دادههای سایت وردپرسی شما، شامل پایگاه داده، محتوا، فایلهای رسانهای و موارد دیگر است، که در صورت از دست رفتن دادهها قابل بازیابی است.
این کار باعث می شود در صورت بروز مشکل درسایت و از بین رفتن اطلاعات، می توانید آخرین نسخه پشتیبان گرفته شده از سایت را بازیابی کنید.
حالا ممکن است بپرسید که هر چند وقت یکبار باید از سایت خود پشتیبانگیری کنید. تعداد و دوره پشتیبانگیری باید به میزان بهروزرسانی سایت شما بستگی داشته باشد. برای مثال، پشتیبانگیری روزانه یا هفتگی برای سایتهای فعال و فروشگاههای اینترنتی توصیه میشود.
راههای زیادی برای پشتیبانگیری از وبسایت وردپرس وجود دارد، اما بهترین روش استفاده از یک افزونه است. ما بسیاری از افزونههای پشتیبانگیری وردپرس را آزمایش کردهایم و افزونه بک آپ اتوماتیک وردپرس UpdraftPlus Premium بهترین گزینه در بازار است.
استفاده از افزونه Updraftplus بسیار آسان است و میتوانید در کمترین زمان از دادههای سایت خود پشتیبان تهیه کنید. بهترین مزیت این افزونه این است که به راحتی با سرویسهای ذخیرهسازی ابری مختلف مانند Dropbox و Google Drive کار میکند. یعنی شما می توانید با چند کلیک پشتیبان های خود را روی گوگل درایو یا دراپ باکس و یا دیگر سرویس های ذخیره سازی ابری، ذخیره کنید.
همچنین، میتوان فرایند پشتیبانگیری را بصورت خودکار برنامه ریزی کرد تا افزونه در زمان های مشخص شده از سایت شما پشتیبان تهیه کرده و در سرویس های ابری یا درون هاست خودتان ذخیره کند. علاوه بر پشتیبان گیری خودکار، میتوانید بهصورت دستی نیز از سایت خود، پشتیبان تهیه کنید.
برای مطالعه بیشتر در مورد افزونه و خرید نسخه اصلی افزونه Updraftplus از سایت ژاکت روی دکمه زیر کلیک کنید.
مرحله 3 : نظارت بر وبسایت برای آسیبپذیریهای امنیتی
برای اینکه سایت وردپرسی شما به درستی کار کند، باید به عنوان بخشی از فرایند نگهداری، سایت را از لحاظ تهدیدات امنیتی بررسی کنید.
یک وبسایت هک شده میتواند به طور جدی به اعتبار و درآمد شما آسیب برساند. هکرها میتوانند اطلاعات کاربری و رمز عبور ها را سرقت کنند، نرمافزارهای مخرب نصب کنند و حتی یک بدافزار را روی گوشی کاربران شما نصب کنند.
به همین دلیل است که بهتر است سایت خود را به طور مداوم برای تهدیدات مختلف و وجود بدافزار بررسی کنید. ابزارهای اسکن بدافزار زیادی برای وردپرس وجود دارد که میتوانید از آنها استفاده کنید. طی سالها، ما افزونههای امنیتی زیادی را آزمایش کردهایم. تجربه ما نشان میدهد که افزونه وردفنس Wordfence یکی از بهترین افزونه های امنیتی وردپرس است.
افزونه وردفنس تنها افزونه جامع امنیتی وردپرس است که تاکنون در مارکت وردپرس قرار گرفته است. وردفنس یک فایروال بسیار قوی دارد که مثل یک دیوار امنیتی بین سایت شما و تمام ترافیک ورودی قرار میگیرد. وردفنس به محض اینکه متوجه شود کاربر مشکوکی قصد ورود به سایت دارد، کاربر را بلاک میکند و به شما ایمیل هشدار ارسال میکند. تمامی مسیرها و فایل های وردپرس شما توسط وردفنس اسکن میشود و مانند یک آنتی ویروس برای هاست شما عمل میکند.
یکی دیگر از مزیت های افزونه وردفنس این است که قوانین فایروال آن بصورت روزانه از طریق سرورهای مرکزی وردفنس بروزرسانی می شود تا بتوانید با جدیدترین روش های هک و نفوذ به وبسایت مقابله کند.
برای استفاده از تمام امکانات پلاگین wordfence باید نسخه حرفه ای و اصلی این افزونه را خریداری نمایید. شما می توانید نسخه اصلی افزونه وردفنس را از سایت ژاکت دریافت کنید. برای دریافت اطلاعات بیشتر و خرید افزونه اورجینال وردفنس از سایت ژاکت روی دکمه زیر کلیک کنید.
مرحله 4 : بهینهسازی و افزایش سرعت سایت
دلیل دیگری که برای انجام منظم پشتیبانی وردپرس وجود دارد، اطمینان از نمایش سریع سایت به کاربران است.
یک سایت با سرعت بارگذاری کند میتواند منجر به ترک بازدیدکنندگان، کاهش فروش و کاهش رتبهبندی شما در موتور های جستجو شود.
فرایند بهینه سازی را میتوانید با کارهای اساسی مانند حذف نظرات تأیید نشده و پاک کردن پستها و صفحات حذفشده شروع کنید. این کار حجم اطلاعات در هاست و دیتابیس سایت شما را کاهش میدهد و در نتیجه از منابع سرور کمتری استفاده میشود.
به همین ترتیب، میتوانید تصاویر سایت خود را با تغییر فرمت آنها، استفاده از افزونههای فشردهسازی برای کاهش اندازه تصویر، فعال کردن بارگیری تنبل (lazy loading) و ویرایش ابعاد تصویر، بهینه کنید.
یکی از افزونه های حرفه ای در زمینه بهینه سازی تصاویر، افزونه Smush pro است که بعنوان محبوب ترین افزونه دربین کاربران ایرانی و خارجی شناخته شده است.
بزودی یک آموزش کامل برای بهینه سازی تصاویر با افزونه Smush pro برای شما آماده خواهیم کرد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر درمورد افزونه Smush pro و خرید نسخه اصلی این افزونه از سایت ژاکت روی دکمه زیر کلیک کنید.
کار مهم دیگر در نگهداری وردپرس، بهینهسازی پایگاه داده است. پایگاه داده وردپرس مجموعهای از تمام اطلاعات ضروری برای عملکرد وبسایت شما است. پایگاه داده مانند یک انبار بزرگ است که وردپرس دادهها را برای تمام بخشهای وبسایت خود در آن نگه میدارد.
با گذشت زمان، پایگاه داده شما میتواند دادههای بیفایده زیادی مانند ویرایشهای پست، نظرات اسپم، سطل زباله، دادههای موقت، متادیتای بیاستفاده و غیره جمعآوری کند. این کار باعث افزایش اندازه پشتیبانهای پایگاه داده، استفاده بیشتر از فضای دیسک و زمان بازیابی میشود.
خوشبختانه، ابزارها و افزونههای مختلفی برای بهینهسازی پایگاه داده وجود دارد. بر اساس آزمایشها و تجربه ما، توصیه میکنیم از افزونه Wp Optimize استفاده کنید. این افزونه توسط همان تیمی ساخته شده است که افزونه UpdraftPlus را ساخته است.
نسخه رایگان این افزونه نیز وجود دارد که میتوانید از آن استفاده کنید. تنها کاری که باید انجام دهید این است که وظایف مختلف برای بهینهسازی را انتخاب کرده و روی دکمه «اجرای تمام بهینهسازیهای انتخابشده» کلیک کنید.
برای مثال، برخی از این کارها شامل بهینهسازی جداول پایگاه داده، پاک کردن تمام ویرایشهای پست، پاک کردن تمام پستهای پیشنویس خودکار، حذف نظرات اسپم و حذف شده و حتی تعمیر پایگاه داده وردپرس است.
ویژگیهای بهینهسازی بیشتری نیز در WP Optimize وجود دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر، روی دکمه زیر کلیک کنید.
همچنین میتوانید سرعت بارگذاری سایت خود را با استفاده از افزونه کش، شبکه تحویل محتوا (CDN)، افزونههای سریعتر، بهینهسازی فرآیندهای پسزمینه و موارد دیگر بهبود بخشید.
مرحله 5 : عیبیابی خطاهای وردپرس و نظارت بر آپتایم (uptime)
پشتیبانی وردپرس شما بدون رفع هرگونه خطا یا مشکلی که ممکن است در وبسایت شما پیش بیاید، بی معنی است.
بهعنوان بخشی از فرآیند نگهداری، باید مشکلات کاربران را بررسی کنید، لینکهای شکسته را بررسی کنید، آپتایم را نظارت کنید و هرگونه خطایی را که ممکن است اخیرا بوجود آمده، حل کنید.
برای عیبیابی مشکلات، میتوانید با پیدا کردن و رفع لینکهای شکسته شروع کنید. یک لینک شکسته یا لینک مرده زمانی رخ میدهد که یک صفحه وب حذف شده یا به مکان دیگری منتقل شده است. در نتیجه، سرور یک پیام خطای 404 را نشان میدهد.
میتوانید خطاهای 404 را با استفاده از ابزارهایی مانند Broken Link Checker و یا افزونه رنک مث نسخه حرفهای رفع کنید. استفاده از Broken Link Checker رایگان است. این افزونه به طور خودکار سایت شما را برای لینکهای شکسته اسکن میکند و به شما امکان میدهد بلافاصله ریدایرکتهای 301 ایجاد کرده تا آنها را برطرف کنید.
پس از آن، باید نظارت بر uptime سرور برای سایت خود را نیز راهاندازی کنید. آپتایم زمانی است که وبسایت شما برای کاربران در اینترنت فعال و در دسترس است. اگر سایت شما به دلیل تهدید امنیتی یا خطای انسانی از کار افتاد، میتواند به تجربه کاربری و رتبهبندی سئو شما آسیب برساند.
یک روش ساده برای رفع این مشکل استفاده از ابزارهای نظارت بر آپتایم است. بر اساس تجربه، استفاده از وبسایت UptimeRobot را توصیه میکنیم. این وبسایت یک سرویس رایگان دارد که سایت شما را هر 5 دقیقه یک بار نظارت کرده و هشدارها را از طریق کانالهای مختلف ارسال میکند.
همچنین میتوانید از ابزارهای دیگری مانند Pingdom و ابزار بررسی آپتایم در سایت IsItWP استفاده کنید.
سپس، باید مراقب خطاهای مختلف وردپرس نیز باشید. برای مثال، گاهی اوقات افزونهها ممکن است بدرستی کار نکنند، سایت شما ممکن است در حالت تعمیر و نگهداری گیر کند و بسیاری از موارد دیگر.
فعالسازی حالت تعمیر و نگهداری در وردپرس
حالا که برخی از کارهای مهم پشتیبانی سایت خود را میدانید، بهتر است قبل از شروع آنها سایت خود را روی حالت تعمیر و نگهداری قرار دهید.
روراست بودن در مورد تعمیر و نگهداری به کاربران شما اطمینان میدهد که شما به طور فعال در پشت صحنه کار میکنید و همین موضوع میتواند اعتماد ایجاد کند و انتظارات را مدیریت کند.
همچنین به شما کمک میکند هیچگونه داده یا محتوایی در حین ایجاد تغییرات در سایت شما از بین نرود. حتی میتوانید از تجربه کاربری ضعیف زمانی که امکانات سایت به دلیل تعمیرات درست کار نمیکنند، جلوگیری کنید.
آسانترین راه برای فعال کردن حالت تعمیر و نگهداری استفاده از افزونه المنتور است که میتوانید یک صفحه اطلاع رسانی برای آن طراحی کنید تا با فعال کردن حالت تعمیر و نگهداری، این صفحه به کاربران نمایش داده شود.
بزودی آموزش گام به گام در مورد نحوه قرار دادن سایت خود در حالت تعمیر و نگهداری را برای شما آماده خواهیم کرد.
برونسپاری پشتیبانی وردپرس
وقتی کار نگهداری وبسایت را شروع میکنید، میتوانید به راحتی تمام کارها را خودتان انجام دهید. با این حال، با رشد سایت، ممکن است زمان کافی برای نگهداری منظم سایت خود نداشته باشید. علاوه بر این، برخی از ویژگیهای سفارشی یا کارهای نگهداری ممکن است به یک توسعه دهنده وردپرس نیاز داشته باشند.
در اینجاست که میتوانید نگهداری وبسایت را به آژانسهای پشتیبانی وردپرس برونسپاری کنید. در این آژانسها متخصصانی هستند که میتوانند همه چیز را مدیریت کنند در حالی که شما روی رشد کسبوکار خود تمرکز میکنید.
برای اطلاعات بیشتر در مورد مزایا و معایب برونسپاری خدمات پشتیبانی وردپرس بدانید، مقاله “پشتیبانی سایت وردپرسی خود را برونسپاری کنیم یا خیر؟” را مطالعه کنید.
خدمات نگهداری و پشتیبانی وردپرس ما بهترین و مقرون به صرفهترین خدماتی است که میتوانید دریافت کنید. تیم متخصص ما بیش از 12 سال تجربه دارد و به بیش از 10 ها وبسایت فروشگاهی در زمینه وردپرس کمک کرده است.
خدمات پشتیبانی وردپرس ما، کارهای نظارت بر Uptime، بررسیهای جامع امنیتی، پشتیبانگیری منظم ابری، بهروزرسانیهای منظم، بهینهسازی سرعت و موارد دیگر را ارائه میدهد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر، روی دکمه زیر کلیک کنید.
سوالات متداول در مورد پشتیبانی وردپرس
هزینه پشتیبانی وردپرس چقدر است؟
هزینه پشتیبانی وردپرس به نوع سایتی که دارید و سطح خدماتی که به دنبال آن هستید بستگی دارد.
- وبسایتهای شخصی: یک وبسایت شخصی ممکن است به نگهداری اولیه نیاز داشته باشد که میتوانید خودتان با افزونههای رایگان و حرفه ای انجام دهید. اما با رشد سایت شما، ممکن است نیاز به خرید افزونه های حرفه ای و پرداخت هزینه برای برخی اصلاحات درخواستی داشته باشید. در این موارد هزینه از 0 تا 1,500,000 تومان است.
- وبسایتهای تجاری و فروشگاههای اینترنتی: از طرف دیگر، سایتهای تجاری و فروشگاههای اینترنتی نیاز به نگهداری پیشرفتهای مانند بهروزرسانیهای منظم، امنیت قوی، بهینهسازی سرعت و غیره دارند. در برخی موارد ممکن است نیاز به استخدام یک آژانس پشتیبانی یا توسعهدهنده داشته باشید. در نتیجه، هزینهها میتواند از 2,500,000 تومان تا 9,500,000 تومان در ماه یا بیشتر متغیر باشد.
چگونه میتوانم با پشتیبانی وردپرس تماس بگیرم؟
وردپرس از طریق انجمنها و جوامع خود پشتیبانی ارائه میدهد. وبسایت WordPress.org دارای مستندات دقیق و راهنماهای عیبیابی است.
علاوه بر این، میتوانید از طریق وبلاگهای مختلف، گروههای شبکههای اجتماعی و سایر منابع رایگان دیگر، درباره مشکلات وردپرس سوال کنید. اگر با افزونه یا قالب مشکلی دارید، میتوانید برای دریافت کمک با توسعهدهندگان تماس بگیرید. متأسفانه، وردپرس پشتیبانی چت زنده یا ایمیل به کاربران ارائه نمیدهد.
چگونه حالت تعمیر و نگهداری را برای ووکامرس فعال کنم؟
اگر فروشگاه ووکامرسی دارید، سادهترین راه برای فعال کردن حالت نگهداری استفاده از المنتور است. همانطور که در بالا هم ذکر شد با المنتور میتوانید یک صفحه برای حالت تعمیر و نگهداری طراحی کرده و آن را فعال کنید تا همه کاربران به این صفحه منتقل شوند.
از کدام گزینه “بزودی یا در دست تعمیر” برای حالت نگهداری استفاده کنم؟
- حالت به زودی (Coming Soon): هنگامی استفاده میشود که وبسایت وردپرس شما هنوز راهاندازی نشده است و موتورهای جستجو سایت شما را بررسی می کنند.
- حالت نگهداری (Maintenance Mode): از طرف دیگر، حالت تعمیر زمانی استفاده میشود که وبسایت شما به طور موقت برای تعمیر یا نگهداری در دسترس نیست. بهتر است این حالت بیشتر از 3 روز فعال نباشد زیرا باعث کاهش رتبه در موتور های جستجو میشود.
امیدواریم این مقاله برای شما در مورد نگهداری و پشتیبانی وردپرس کمک کرده باشد. همچنین میتوانید سوالات خود را در انتهای همین صفحه (دیدگاهها) مطرح کنید تا به آنها پاسخ دهیم.